Duurzame zorg

BRAVIS

In het Bravis ziekenhuis werken we continu aan duurzame zorg. Dat doen wij samen met elkaar in Green Teams en andere werkgroepen in onze bestaande locaties. Ook zijn wij op weg naar toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw.

Green Teams

Het aantal Green Teams is in 2022 verder uitgebreid met 5 nieuwe Green Teams. De kracht hiervan is dat deze teams zich op hun eigen afdeling richten en zelf het initiatief nemen om te verduurzamen met het 3R-model (reduce, reuse, recycle). 

In 2022 hebben we ook 5 restafvalanalyses gemaakt met Green Teams. Dit is een goede nulmeting gebleken om als Green Team mee te starten. Wanneer we alles hebben gesorteerd, bespreken we samen wat opvalt. De foto's van al het afval én onze bevindingen vormen genoeg gesprekstof voor een volgende Green Team-bijeenkomst. 

In 2022 zijn de diverse Bravis Green Teams meer met elkaar in contact gebracht om ervaringen uit te wisselen. Het intranet is aangevuld met achtergrondinformatie en in mei 2022 is het eerste Green Teams-ontbijt georganiseerd. In een informele en kleinschalige sfeer hebben zo’n 25 collega’s hun tips en vragen gedeeld met elkaar. Dit was erg leuk en bleek voor herhaling vatbaar. 

Diverse Green Teams hebben mooie proeven gedaan:  

 • SEH met herbruikbare waszakken ipv plastic (inmiddels Bravisbreed ingevoerd)  
 • OK met herbruikbare OK-mutsen, waarbij iedereen via een online enquête feedback kon geven. Op basis van de feedback is besloten om de herbruikbare OK-mutsen niet in te voeren. 
 • Week van de duurzaamheid

  Week van de duurzaamheid

  In oktober 2022 hebben we opnieuw een week van de duurzaamheid georganiseerd. De hele week waren er appels als beloning voor fietsende collega’s en voor traplopers. Andere activiteiten waren: workshop BEGIN met duurzaamheid, plandelen (wandelen en plastic afval rapen in de wijk rondom het ziekenhuis), Eet Geen Dierendag in de Plaza’s en op de verpleegafdelingen, rondleiding bij logistiek (afvalsorteerruimte). Aansluitend op de week van de duurzaamheid hebben we meegedaan met de energiecampagne van MPZ.

 • Bravis kleurt groener

  Bravis kleurt groener

  Het Bravis ziekenhuis kleurt een stuk groener dan voorheen! In januari is onze nieuwe leverancier Donker Interieur gestart met het plaatsen van nieuwe (hang)planten en moswanden in de algemene ruimtes en wachtkamers van onze Bravis-locaties. In mei zijn de laatste planten geplaatst. De manden die in het Bravis ziekenhuis staan zijn gemaakt in samenwerking met Return to Sender. 

 • Green Deal Duurzame Zorg 3.0 

  Green Deal Duurzame Zorg 3.0 

  In december heeft Albert-Jan Mante zijn handtekening gezet onder de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’. Deze overeenkomst richt zich op vijf thema’s en is de opvolger van Green Deal 2.0. In vergelijking met de vorige Green Deal zijn er nu concretere en ambitieuzere doelen gesteld, maar veel thema’s van 2.0 komen terug.