
25 jaar transferbureau
Het begon als een klein project op één ziekenhuisafdeling van het voormalige Lievensberg en Franciscus ziekenhuis, maar na drie maanden waren de transferverpleegkundigen al actief in het hele ziekenhuis. In 25 jaar tijd groeide het transferbureau zelfs uit tot een essentiële schakel in het (ontslag)proces. Transferverpleegkundigen Caroline Hermans, Karen Hendriks en Corine Bosters waren (vrijwel) vanaf het eerste moment betrokken: “We hebben het echt vanuit niets opgebouwd”.
Een transferverpleegkundige regelt alle benodigde zorg voor patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis. Dit kan bijvoorbeeld gaan om thuiszorg, revalidatie, tijdelijke of blijvende opname in een instelling, of hulpmiddelen of het geven van advies.. “Wij kijken naar wat een patiënt nodig heeft om weer naar huis te kunnen, of wanneer dat niet kan, naar een andere plek zoals een plaats met continue zorg in de nabijheid. Wij zorgen ervoor dat de patiënt – buiten het ziekenhuis – de juiste zorg, op het juiste tijdstip krijgt”, licht Karen toe.
Verandering en meer complexe zorg
De afgelopen 25 jaar is er veel veranderd. Zo is de zorgvraag complexer geworden, liggen patiënten steeds korter in het ziekenhuis, worden patiënten ouder en worden de uitplaatsmogelijkheden steeds beperkter. Daarnaast veranderen de wettelijke regels waar aan voldaan moet worden continu. Dit maakt het werk van de transferverpleegkundigen steeds uitdagender. “Het is elke dag een grote puzzel en soms duurt het lang om de puzzelstukjes op de juiste plek te krijgen. Maar als het lukt, dan geeft het je enorm veel voldoening. En dat krijg je ook weer terug van de patiënt en de familie”, vertelt Corine.
Toekomst
Het transferbureau bestaat momenteel uit twaalf verpleegkundigen. “Samen willen we verder bouwen, want er valt nog een hoop te bereiken”, geeft Caroline aan. “Ons werk is inderdaad een stuk complexer geworden, maar het is nog steeds het mooiste beroep dat er is. En wat nooit zal veranderen is de manier waarop we naar de patiënt kijken. Het belang van de patiënt staat altijd voorop en daar gaan we als team - en met de samenwerkingspartners - nog elke dag voor!”