5-jarig Bravis Oncologie Centrum

5-jarig Bravis Oncologie Centrum

Medisch specialisten bij elkaar brengen die betrokken zijn bij de behandeling van kanker én de patiënt niet alleen behandelen maar ook begeleiden op gebieden waar kanker het leven raakt. Dat had het Bravis ziekenhuis vijf jaar geleden voor ogen bij de opening van het Oncologie Centrum in Roosendaal. Dit doel is gehaald. Tegelijk liggen er nieuwe wensen om de zorg voor de patiënten nog verder te verbeteren.

“Bij de start hebben we goed nagedacht over wat we wilden zijn. We hebben veel met patiëntgroepen gesproken en gekeken naar hun behoeften en wensen. Daaruit kwam nadrukkelijk naar voren dat kanker niet alleen je lijf, maar je hele leven raakt. Het heeft invloed op je relatie, kinderen, werk, hobby’s etc. Daarom hebben we twaalf leefgebieden ontwikkeld. Twintig gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen begeleiden als lifecoaches de patiënten op deze gebieden”, vertelt Mariët, zorgmanager Oncologie. “Het is van grote toegevoegde waarde dat alle patiënten die in het Oncologie Centrum komen een lifecoach krijgen toegewezen. Dat wordt zeer gewaardeerd. Maar ook dat de patiënt zich gezien voelt door iedereen in het centrum; van oncoloog tot lifecoach en van secretaresse tot verpleegkundige.”

Behandelingen thuis

Steeds meer behandelingen worden thuis gegeven. “We doen nu al bijna twintig procent van de behandelingen bij de patiënten thuis”, meldt Mariët. “Dat neemt toe doordat steeds meer therapie in tabletvorm of middels een onderhuidse injectie gegeven kan worden.” Hierdoor wordt de rol van de lifecoach nog belangrijker. “Een patiënt gaat ook naar andere ziekenhuizen voor zijn behandeling. De lifecoach zorgt ervoor dat de patiënt het geheel blijft overzien en de regie houdt. De lifecoach is zijn houvast, zijn vertrouwenspersoon in die achtbaan. Daar kan hij altijd op terugvallen. We willen dit zelfs uitbreiden tot een heel begeleidingsteam met daarin onder andere een fysiotherapeut en een diëtist. Zij staan om de patiënt heen om hem zo goed mogelijk door deze periode heen te slepen.”