Bravis eerder in compleet nieuw ziekenhuis

Bravis eerder in compleet nieuw ziekenhuis

Het nieuw ziekenhuisgebouw wordt niet in twee fasen, maar in één keer gebouw. Hierdoor wordt de gewenste eindsituatie twee jaar eerder dan gepland bereikt en zitten patiënten en medewerkers sneller in een compleet nieuw ziekenhuis.

In de oorspronkelijke planning zou het nieuwe Bravis ziekenhuis in twee fasen worden gebouwd. De eerste fase zou in 2025 zijn afgerond en de tweede in 2030. Inmiddels zijn de plannen verder uitgewerkt en nader onderzocht. Zo heeft de medische staf van Bravis op verzoek aangegeven hoe de zorgactiviteiten verdeeld zouden moeten worden bij een gefaseerde nieuwbouw. Daaruit blijkt dat de eerste fase al een aanzienlijke omvang moet hebben om alle acuut-complexe zorg, inclusief spoedzorg en intensieve zorg te kunnen verlenen.

De belangrijkste reden om het nieuwe ziekenhuis in één keer te bouwen is echter dat de voordelen van één hoofdlocatie sneller bereikt worden. Met één hoofdlocatie kan Bravis de klinische ziekenhuiszorg ook in de toekomst voor de regio behouden en verder verbeteren.
De bouw start nu in 2026 en is afgerond in 2028. Dat is twee jaar eerder dan de vorige planning. In Bergen op Zoom komt vanaf 2028 een zorgplein. Bravis biedt hier samen met andere zorgpartners onder meer poliklinische zorg.