Bravis eerste met bijzonder track- & tracesysteem

Bravis eerste met bijzonder track- & tracesysteem

Het Bravis ziekenhuis heeft tegenwoordig nauwkeurig in beeld waar bloedmonsters, weefsels en andere lichaamsmaterialen bestemd voor onderzoek zich bevinden. In samenwerking met het tracking- en monitoringbedrijf Blyott is een systeem ontwikkeld waarmee de vervoersboxen gevolgd kunnen worden, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. De app is bovendien voorzien van een aftekenmodule en houdt de temperatuur in de box in de gaten.

Jaarlijks vinden bij Bravis ruim 20.000 transporten met lichaamsmateriaal en medicijnen plaats. Deze boxen worden vervoerd tussen de poliklinieken, operatiekamers, medische beeldvorming, laboratoria, pathologie en apothekers. “Op zo’n groot aantal is het niet vreemd als een box zoekraakt, maar dat willen we voorkomen. Voor de patiënt is het vervelend als hij langer moet wachten of zelfs opnieuw bloed of materiaal moet afgeven”, vertelt Mark Sijstermans, teamleider logistiek bij het Bravis ziekenhuis. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat ons kon helpen. We kwamen daarbij uit bij Blyott.”

App volgt apparaten

Het Vlaams/Nederlands bedrijf heeft ervaring met het ontwikkelen van een track- & tracesysteem. “Maar tot nu toe alleen binnen het ziekenhuis”, meldt directeur Gery Pollet. “Wij hebben een app ontwikkeld waarmee pompen, bedden, rolstoelen en andere materialen gevolgd kunnen worden. Op deze apparaten wordt een tag geplakt. Die stuurt elke vijf seconden een signaal uit die via een wifipunt met bluetooth naar de app wordt gestuurd. Bravis wilde een systeem waarmee de boxen ook buiten het ziekenhuis te volgen zijn. De tag plakken we aan de binnenkant van de box. Het signaal wordt gestuurd naar mobiele locators en die staan in verbinding met de app. Zo weten we waar de box is.”

Tijd en temperatuur

Het systeem kan echter nog veel meer. “De vervoerder scant de box met zijn app en doet dat opnieuw bij aflevering. Zo weten we precies bij wie het materiaal is”, licht projectcoördinator Facilitair Bedrijf Marleen van ’t Hof toe. “Bovendien gaat er bij vertrek een tijdsklok lopen van anderhalf uur. Is de box na anderhalf uur nog niet afgemeld, dan krijgen wij elke vier minuten een mailtje.” De tag houdt daarnaast de temperatuur in de box in de gaten. Komt deze boven of onder een bepaalde marge, dan gaat er een alarmmelding af.

Niets kwijtgeraakt

De resultaten van het systeem zijn zeer positief. “We hebben het een half jaar uitgetest met meer dan 10.000 vervoersbewegingen”, zegt Mark. “We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit systeem heeft. Maar veel belangrijker is dat we tot nu toe niets zijn kwijtgeraakt. Dit is echt de toekomst.” De verzenders en ontvangers zijn eveneens blij met de innovatie. “Door het hoge aantal vervoersbewegingen en de verschillende locaties zijn de transporten kwetsbaar. Vanuit ons laboratorium was er behoefte om het proces zodanig te borgen dat de kwetsbare materialen in de logistiek te volgen zijn. Met dit systeem is elke box traceerbaar, weten we wie de koerier is en kunnen we de temperatuur in de gaten houden. Het is een prachtig systeem”, stelt teamleider Linda Boenders van Accureon (klinisch, chemisch, hematologisch lab). “Een bijkomend voordeel is dat we een nauwere samenwerking krijgen met logistiek. Dankzij dit systeem kweek je meer begrip voor elkaar. Dat is een extra plus.”