Bravis handhaaft top 10-positie in financiële test BDO

Bravis handhaaft top 10-positie in financiële test BDO

Het Bravis ziekenhuis heeft zijn financiën goed op orde. Dat blijkt uit de jaarlijkse financiële test van BDO Accountants & Adviseurs. Bravis staat wederom in de top 10 van de lijst waarin de financiën van de 63 Nederlandse ziekenhuizen in 2021 met elkaar zijn vergeleken. Het ziekenhuis krijgt van BDO het rapportcijfer 9.

2021 was het tweede jaar van de coronapandemie. Een periode waarin ziekenhuizen niet alleen hun handen vol hadden aan het verplegen van coronapatiënten, maar ook te maken hadden met medewerkers die uitvielen door het virus. Om de zorg overeind te houden moest extern personeel ingehuurd worden. Een maatregel die zijn weerslag had op het huishoudboekje van de ziekenhuizen.

Goede zorg

Bravis wil onder alle omstandigheden goede zorg leveren. “In 2021 hadden we te maken met een hoog ziekteverzuim onder het personeel door corona. Om goede zorg in de regio te kunnen garanderen moest extra personeel worden ingehuurd. Dat gaat uiteraard ten koste van ons financiële resultaat”, legt Luc Stevens, manager Finance & Control, uit.

Gestegen kosten

Dit jaar moet het Bravis ziekenhuis eveneens een beroep doen op extern personeel. “De zorg staat altijd voorop”, aldus Luc. “Als je puur naar de financiën zou kijken, dan zouden we andere keuzes maken.”

Daarnaast heeft Bravis net als alle andere ziekenhuizen te maken met gestegen inkoopkosten van energie, medische hulpmiddelen en voeding. “Gelukkig worden we daarin enigszins tegemoet gekomen door de overheid. Ook hebben we met een aantal leveranciers meerjarencontracten afgesloten, zodat we daarbij minder last hebben van de prijsstijgingen”, meldt de manager. “Voor de begroting van 2023 zullen we goede afspraken over volume en prijs moeten maken met de zorgverzekeraars.”

Compliment

De top 10-notering en het rapportcijfer 9 stemmen Albert-Jan Mante, lid Raad van Bestuur, zeer tevreden: “Net als 2020 was ook 2021 een jaar vol onzekerheden. Dat we desondanks én goede zorg met elkaar geleverd hebben én bij de financiële test het rapportcijfer 9 halen, is iets om trots op te zijn.”