KinderAdviesRaad blaast 5 kaarsjes uit

KinderAdviesRaad blaast 5 kaarsjes uit

Begin december vierde de KinderAdviesRaad (KAR) van Bravis zijn 5-jarig jubileum. De leden kregen tijdens een bijeenkomst allemaal een presentje uit handen van Bianka Mennema (voorzitter Raad van Bestuur) en mochten haar ineens met kritische vragen aan de tand voelen.

Sinds 2017 krijgen jongeren in de KAR alle ruimte om vrijblijvend hun meningen en suggesties aan de Raad van Bestuur kenbaar te maken. Dat gaat vaak over allerhande praktische zaken: van voeding tot kleding en van inrichting tot communicatie. Om de twee maanden komt hierin een tiental jongeren tussen de 14 en 20 jaar samen om suggesties en verbeterpunten te bespreken en aan te reiken voor de Raad van Bestuur. “We helpen binnen ons ziekenhuis niet alleen volwassen patiënten, maar natuurlijk ook een groot aantal kinderen”, zegt Bianka Mennema. “We vinden het belangrijk dat jongeren de kans krijgen om mee te denken over onderwerpen die voor hen van belang zijn. Dankzij hun tips en ideeën kunnen we de zorg en het verblijf in ons ziekenhuis nog beter maken.”

Stem van jongeren

Pieter Knipscheer uit Heerle is sinds de oprichting van de KAR in 2017 de voorzitter van de adviesraad. De inmiddels 20-jarige student Bedrijfseconomie wil er vooral voor de jongere patiënten en hun familie zijn. “Het leukste aan de KinderAdviesRaad vind ik het helpen van jongeren die zelf te maken krijgen met het ziekenhuis. Of dit nu als patiënt zelf is, of als er een broertje of zusje naar het ziekenhuis gaat. Al deze kinderen hebben een stem nodig. Ik ben heel trots dat wij als KAR deze stem mogen zijn binnen Bravis.”

Verrassende resultaten

De leden van de KAR kunnen steeds rekenen op de hulp van verschillende Bravis-medewerkers en vrijwillig begeleider Joop Verkerk. “Ik heb de KAR mee mogen oprichten en heb de jongeren letterlijk en figuurlijk zien groeien. Ondanks wisselende samenstellingen en de coronaperiode is er eens vaste kern gebleven en zijn de leden toch een stuk zelfstandiger geworden. We begonnen vooral met praktische zaken als inrichting, voeding en communicatie, maar we praten nu ook over thema’s als transitie en duurzaamheid. Maak jongeren deelgenoot en je zult zien, je komt tot verrassende resultaten!”