Medicijnen tegen psoriasis hebben geen negatief effect op corona

Medicijnen tegen psoriasis hebben geen negatief effect op corona

Patiënten met de huidaandoening psoriasis kunnen gerust zijn. De zware medicijnen die zij gebruiken om de afweer van het lichaam te remmen hebben geen negatief effect op corona. Zij krijgen niet makkelijker corona of met grotere gevolgen dan andere mensen. Dat blijkt uit het medisch-wetenschappelijk onderzoek dat het dermaTeam van het Bravis ziekenhuis in drie ziekenhuizen heeft gehouden.

Een kleine 500 patiënten met psoriasis van het Bravis ziekenhuis, het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en het Radboud UMC in Nijmegen namen deel aan het medisch-wetenschappelijk onderzoek. In hun bloed is gekeken of zij een corona-infectie hadden doorgemaakt. “In het onderzoek hebben we drie groepen onderscheiden: patiënten die alleen een zalf gebruiken, patiënten die de klassieke medicijnen in tabletvorm innemen en patiënten die biologische geneesmiddelen inspuiten”, licht dermatoloog Milan Tjioe toe.

Geen verschil

Allereerst is onderzocht of patiënten die medicijnen tegen psoriasis gebruiken meer of minder kans hebben op een coronabesmetting. “De conclusie is dat we geen verschil zien in het aantal infecties. Het is dus niet zo dat iemand die deze medicijnen gebruikt meer risico loopt op een coronabesmetting. Dat is een hele belangrijke conclusie. We zagen in de beginperiode van corona dat sommige patiënten op eigen initiatief, soms op advies van de huisarts en zelfs op aanraden van de dermatoloog stopten met hun medicijnen. Dat is dus niet nodig”, aldus de dermatoloog. “Dat geldt voor alle drie de groepen en is een grote geruststelling voor alle patiënten met psoriasis.”

Beschermen

Het onderzoek geeft geen duidelijk antwoord op de vraag of de medicijnen tegen psoriasis ook beschermen tegen corona. “We zagen wel iets minder coronabesmettingen bij de patiënten die biologische geneesmiddelen gebruiken dan bij patiënten met klassieke medicijnen. Dat komt waarschijnlijk omdat de tabletten breder het afweersysteem onderdrukken dan de biologische geneesmiddelen die gerichter werken”, aldus Milan. “Het aantal onderzochte patiënten is echter te klein om hierover hele harde uitspraken te doen.”