Nu ook dialyse mogelijk in Bravispunt Tholen

Nu ook dialyse mogelijk in Bravispunt Tholen

In het Bravispunt in Tholen worden steeds meer specialistische behandelingen gedaan waarvoor je eerst naar het ziekenhuis moest rijden. Binnenkort kan er ook gedialyseerd worden.

Als de nieren de afvalstoffen van je lichaam niet meer goed kunnen verwerken, dan moet het bloed door een machine gefilterd worden. De meeste nierpatiënten gaan voor het dialyseren drie keer per week naar het dialysecentrum in Roosendaal en de behandeling duurt drie tot vier uur. Behalve dat het veel tijd kost, is het ook een zware behandeling die flink wat energie vergt. Daarom is het zo prettig dat in Bravispunt Tholen binnenkort gedialyseerd kan worden. Dat scheelt een hoop reistijd en de patiënten zijn snel weer thuis.

Kleinschalig

In het Bravispunt, op de begane grond van de Vliethof in Tholen-stad, is een ruimte ingericht waar twee personen tegelijk gedialyseerd kunnen worden. Dat gebeurt onder begeleiding van het Topklinisch Verpleegkundig Team van thuiszorgpartner TanteLouise. Eén van de verpleegkundigen is Petra de Vos. Zij begeleidt dialyses bij patiënten thuis, in Bravispunt Huijbergen en binnenkort ook in Bravispunt Tholen. Petra: “Het grote voordeel van het Bravispunt is de kleinschaligheid. De taxi stopt voor de deur, je loopt rustig naar binnen, ik sluit de machine aan, doe de controles en ondertussen kletsen we wat en drinken een kopje koffie. Onze patiënten krijgen alle aandacht.”

Tussenvorm

Vroeger kon je alleen in het grote dialysecentrum van het ziekenhuis terecht. Later kwam daar de mogelijkheid van thuisdialyse bij. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar. “Je moet je huis er helemaal op aanpassen en zo’n machine en de voorraad materialen nemen veel ruimte in beslag”, vertelt Maaike Noordegraaf, coördinator thuishemodialyse van het Bravis ziekenhuis. “Bovendien staan sommige patiënten op de wachtlijst voor een nieuwe nier, dan wil je je huis niet verbouwen. Het Bravispunt is dus een ideale tussenvorm. Je krijgt dezelfde professionele zorg als in het ziekenhuis, maar dan lekker dichtbij.”

Samen beslissen

“We zorgen dat onze patiënten altijd comfortabel en veilig kunnen dialyseren op een manier die bij hen past”, zegt Maaike. “En we begrijpen goed dat het een hele beslissing is om op een andere plek te dialyseren. Maar die stap zet je niet alleen. Eerst bespreek je de mogelijkheden met je arts. De meeste patiënten ervaren de overstap naar het dialyseren in het Bravispunt als heel prettig. Ben je dialysepatiënt en heb je interesse, doe dan eens navraag bij je specialist of dialyseverpleegkundige.”

Bravis Beter Thuis

Bravispunten zijn een goed voorbeeld van Bravis Beter Thuis, een belangrijk thema uit de visie ‘Het nieuwe Bravis’. Het gaat om ziekenhuiszorg, maar dan bij patiënten thuis of, als dat niet kan, zo dicht mogelijk bij huis. Samen met regionale zorgpartners zorgt Bravis op deze manier voor de juiste zorg op de juiste plaats. Daarbij houdt de patiënt altijd zelf de regie over zijn of haar gezondheid.