Sneller zelfstandig na stomaoperatie

Sneller zelfstandig na stomaoperatie

Patiënten die een stoma krijgen, leren al voor de operatie hoe zij hun stoma moeten verzorgen. Samen met verpleegkundigen wordt de dagelijkse verzorging na de operatie regelmatig geoefend, zodat patiënten uiteindelijk zonder thuiszorg naar huis kunnen.

Miranda Bakx, stoma-coloncareverpleegkundige: “Patiënten hoeven hierdoor niet te wachten totdat de thuishulp langskomt, maar kunnen de verzorging bij thuiskomst meteen zelf. Ze krijgen daardoor veel sneller hun onafhankelijkheid terug en dat vinden patiënten heel fijn.”
Naast dat patiënten weer sneller hun zelfstandigheid terugkrijgen, zorgt deze manier van werken ook voor minder huidproblemen. Miranda: “Zelf doe je het namelijk altijd op dezelfde manier.”

Begeleiding

De verzorging van de stoma wordt zowel voor als na de operatie samen met de verpleegkundige geoefend. Door deze oefenmomenten krijgen patiënten vertrouwen in eigen kunnen. Miranda: “Eerder gingen alle patiënten standaard met thuiszorg naar huis. Terwijl bijna iedereen dit heel goed kan leren. Vaak denken we dat oudere mensen hulp nodig hebben, maar laatst is Rien, een 68-jarige patiënt zonder hulp naar huis gegaan.”

Rien Broere: “Door de voorlichting en het oefenen met het oefenpakketje was de echte stoma geen verrassing meer. En al na een paar keer was het niet meer per se nodig dat er een verpleegkundige bij het verwisselen aanwezig was. Dat gaf een gerust gevoel. Maar nog mooier was het, dat ik daardoor niet lang in het ziekenhuis hoefde te blijven. Op donderdag werd ik  geopereerd, op zondag mocht ik naar huis!”