Vermoedelijk al eind 2019 coronapatiënten in Bravis

Vermoedelijk al eind 2019 coronapatiënten in Bravis

Het is mogelijk dat al eind 2019 patiënten met corona waren opgenomen in het Bravis ziekenhuis. Deze conclusie trekken artsen van het ziekenhuis die dossiers hebben bestudeerd naar aanleiding van een onverwacht hoge oversterfte in februari 2020. Met de kennis van nu zouden deze patiënten verder onderzocht en getest zijn op corona. Echter waren eind 2019 nog geen goede testmogelijkheden voorhanden.

De dossiers zijn bestudeerd door de Commissie Dossieranalyse en Necrologie van Bravis. “Wij onderzoeken onverwachte en opvallende overlijdens met als doel om hiervan te leren en de zorg beter te maken”, vertelt voorzitter Soufian el Bouazati. “In februari 2020 overleden in Bravis vijftien mensen met de diagnose pneumonie. Dat aantal was bovengemiddeld. Daarom hebben we de dossiers nog eens grondig bestudeerd. Bij het bekijken van de röntgenfoto’s viel op dat ze veel lijken op foto’s van coronapatiënten. Dat beeld is bevestigd door de radiologen. Eén van de onderzochte foto’s is van een patiënt die al op 21 december 2019 was opgenomen. Zij was toen al zo’n tien dagen ziek.”

Vermoedens

De vermoedens zijn lastig hard te maken. “Bloedsamples van de patiënten zijn inmiddels al vernietigd”, legt Soufian uit. “Om onze vermoedens verder te onderbouwen gaan we de dossiers geblindeerd en samen met andere dossiers voorleggen aan een radioloog en een longarts.”

Voor toekomstige uitbraken van virussen is het van belang om te weten waar en wanneer covid-19 in ons land is ontstaan.