VRE-bacterie aangetroffen op afdeling neurologie EF2

VRE-bacterie aangetroffen op afdeling neurologie EF2

Tijdens het prevalentieonderzoek is op de afdeling neurologie EF2 in Bergen op Zoom de VRE-bacterie aangetroffen. Deze bacterie is voor veel mensen ongevaarlijk. Bij zeer zieke patiënten kan hij een infectie veroorzaken, maar die zijn zelden ernstig. Het grote probleem is dat de VRE-bacterie niet reageert op een behandeling met antibiotica en zich gemakkelijk verspreidt via contact met besmette personen en voorwerpen. Daarom zet Bravis alles in het werk om verdere verspreiding te voorkomen en ervoor te zorgen dat de bacterie niet meer terugkeert. Daarvoor is een goede handhygiëne essentieel; in eerste instantie op EF2 maar ook op de andere afdelingen.

De bacterie wordt bij zes patiënten aangetroffen. De besmette patiënten worden in isolatie gehouden. De overige patiënten verblijven op de afdeling en worden regelmatig gecontroleerd door kweken af te nemen. Afdeling EF2 en alle aanwezige materialen worden grondig schoongemaakt. Nieuwe neurologische patiënten worden op andere afdelingen verpleegd om nieuwe risico’s tegen te gaan.

Bezoek

Bezoekers mogen hun naasten bezoeken, maar mogen geen gebruik maken van de algemene ruimtes op EF2. Zij worden verzocht om goed de handhygiëne toe te passen en alleen hun naaste te bezoeken en zo min mogelijk materialen aan te raken. Na het bezoek aan hun naaste worden zij verzocht om meteen het ziekenhuis te verlaten.

Na ruim een week werd de VRE-bacterie niet meer in kweken aangetroffen.