Vrienden van Siem schenkt Bravis twee sfeervolle kamers

Vrienden van Siem schenkt Bravis twee sfeervolle kamers

De oncologie-afdelingen van het Bravis ziekenhuis hadden elk een grote wens: een palliatieve zorgkamer in Roosendaal en een sfeervolle patiëntenkamer in Bergen op Zoom. Stichting Vrienden van Siem nam de uitdaging aan om beide wensen te vervullen. Ondanks corona werd het doel bereikt en konden donderdag 15 december de twee kamers worden overgedragen aan het ziekenhuis.

In 2006 overleed Siem Vroegop uit Sint-Annaland aan zaadbalkanker. Hij mocht slechts 27 jaar oud worden. Zijn vriendengroep organiseerde als eerbetoon een voetbaltoernooi voor het goede doel, wat een jaarlijks evenement werd. In 2010 zijn de activiteiten uitgebreid en werd de Stichting Vrienden van Siem opgericht. Elk jaar wordt op verschillende momenten geld ingezameld voor goede doelen die met de ziekte kanker te maken hebben.

Palliatieve kamer

Vanuit het Bravis Oncologie Centrum in Roosendaal kwam het verzoek om een nieuwe palliatieve kamer in te richten in de kliniek. “Kanker raakt heel je leven. Wij proberen de patiënt dan ook in alles te ondersteunen, ook in de laatste fase. Een op de vijf mensen komt te overlijden in het ziekenhuis. Het is dan fijn dat je dierbaren bij je kunnen zijn, zodat zo goed mogelijk afscheid genomen kan worden. Daarbij helpt deze kamer zeker”, aldus Mariët Raatgever, zorgmanager oncologie in het Bravis ziekenhuis.

Patiëntenkamer

Vanuit Bergen op Zoom kwam nog een verzoek bij de stichting binnen. Diana Kodde, teamleider GE-oncologie en vaatchirurgie, hoopte op een sfeervol ingerichte eet- en drinkkamer voor patiënten die een grote oncologische buikoperatie hebben ondergaan. Stichting Vrienden van Siem besloot om zich ook hiervoor in te zetten. Dat bleek door corona een extra uitdaging. Activiteiten die de vrijwilligers jaarlijks organiseerden konden ineens niet doorgaan. “Toen kwamen krachten naar boven waar wij ons echt over verbaasd hebben”, zegt Marcel Swijnenburg, indertijd zorgmanager acuut complex snijdend. “Jullie hebben van alles bedacht om toch geld op te halen. Want als de Vrienden Siem zich ergens aan committeren, dan gaat het ook echt gebeuren. Het werd uiteindelijk een traject van twee jaar. In de vorige winter mochten wij een ongelooflijk bedrag in ontvangst nemen en vandaag nemen we dan ook de kamers in gebruik.”

Tim Bikkers

De patiëntenkamer in Bergen op Zoom draagt de naam van Tim Bikkers. Van 1990 tot 2016 was hij als chirurg aan het Bravis ziekenhuis verbonden. Op 14 november 2021 is Tim op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Roos en hun dochter Sanne waren bij de ingebruikname van de kamer aanwezig en onthulden het herdenkingsbordje dat een centrale plaats in de kamer heeft gekregen.

Grote wensen

Voorzitter Leo Vroegop van Vrienden van Siem is trots dat hij namens de stichting de kamers kon overdragen. “Het waren grote wensen vanuit jullie afdelingen. We zijn blij dat het gelukt is en hopen dat de kamers van toegevoegde waarde zijn voor de patiënten”, aldus Leo.