Jacky Jansens

Jacky Jansens

“Ik kan weer vertrouwen
op mijn eigen lijf” 

De 59-jarige Jacky Jansens uit Hoogerheide leidt een schoolvoorbeeld van een gezond leven. Hij sport vaak, heeft een topconditie en let goed op met wat hij eet. Tegen erfelijkheid valt echter niet op te botsen. Zijn lever breekt het slechte cholesterol niet goed af, waardoor er te veel slecht cholesterol in het bloed achterblijft. Dat kan vernauwingen in de slagaders veroorzaken. Jacky krijgt daarvoor medicijnen en houdt vier keer per dag zelf zijn bloeddruk in de gaten. Via een app op zijn telefoon komt de uitslag meteen in het ziekenhuis. Dat geeft hem zekerheid en weer vertrouwen in zijn eigen lichaam.  

Als beroep is Jacky coördinator buurtsportcoach. Hij begeleidt met name ouderen en mensen met een aandoening bij het aangepast sporten. Door zijn werk kwam Jacky dertien jaar geleden tot een vervelende ontdekking. “Ik had voor de gemeente Roosendaal een testlijn opgezet voor iedereen van 55 jaar en ouder. Die test begon met het meten van de bloeddruk. Omdat ik zelf die lijn had opgezet, liet ik mijn bloeddruk ook meten. Die bleek veel te hoog”, vertelt Jacky. “In plaats van medicijnen wilde ik het met aangepaste voeding oplossen, samen met een diëtist. Zo heb ik mijn bloeddruk al die jaren binnen de norm kunnen houden, tot afgelopen juni.”

190/110

Tijdens zijn jaarlijkse controle bij de huisarts was de bloeddruk van Jacky veel te hoog: 190/110. Hij kreeg meteen een verwijzing naar het Bravis ziekenhuis. Juist terwijl hij zich topfit voelde. “Ik had net tijdens een sprinttriatlonwedstrijd 7 minuten afgehaald van mijn persoonlijk record dat al 8 jaar stond.” Jacky kwam bij Daniella Bartels, verpleegkundig specialist vasculaire geneeskunde. “Zij stelde voor om meteen met medicijnen te beginnen, waaronder vaatverwijderaars. Ook kreeg ik allerlei onderzoeken, waaronder uiteindelijk een hartkatheterisatie.” 

Meten geeft vertrouwen 

Uit de onderzoeken bleek dat de lever van Jacky het slechte cholesterol niet goed afbreekt, waardoor het slechte cholesterolgehalte in het bloed toeneemt. Dat vergroot de kans op slagaderverkalking. “Ik krijg nu maandelijks een injectie die het probleem met mijn lever vermindert. Meteen kreeg ik ook de bloeddrukmeter en de app mee naar huis”, meldt Jacky, die het thuismeten snel onder de knie had. “Ik ben eigenlijk een digibeet, maar dit kan ik zelfs. In het appje staat met plaatjes precies wat je moet doen en hoe het werkt. Vier keer per dag meet ik mijn bloeddruk en zet ik de uitslag in de app. Dat meten geeft me heel veel vertrouwen. Ik zie nu continu hoe het met mijn bloeddruk gaat. Mocht ik het niet vertrouwen, dan kan ik via de app meteen communiceren met de verpleegkundig specialist. Ik heb ook een aantal keren telefonisch contact gehad, waarvoor ik dus niet naar het ziekenhuis hoef. De verpleegkundig specialist en de cardioloog hebben dan meteen de gegevens bij de hand. Het meten geeft me mijn vertrouwen terug. Ik was onzeker geworden, omdat ik niet meer kon vertrouwen op mijn eigen lichaam. Dankzij het thuismeten is die onzekerheid weg.” 

Ga terug naar intensiveren regionale samenwerking