Martje Tazelaar, Martijn Pas, Leontien den Braber en Merijn te Lintelo
Bravis-artsen werken samen én met de patiënt
in behandeling MS: “We doen het echt samen”
Er komt veel op je af als je de diagnose MS krijgt. Je krijgt te horen dat je niet meer beter wordt, terwijl je – in veel gevallen - nog jong en in de bloei van je leven bent. In het Bravis ziekenhuis betrekken de neurologen, revalidatieartsen en MS-verpleegkundigen de patiënt zoveel mogelijk bij de behandeling: “We doen er samen alles aan om het leven van de patiënt zo prettig mogelijk te maken. Dat is waar we het voor doen”, vertelt Martijn Pas, revalidatiearts.
MS (Multiple Sclerose) is een complexe ziekte en een patiënt krijgt in het ziekenhuis vaak met verschillende artsen en/of verpleegkundigen te maken. In het Bravis ziekenhuis schakelt de neuroloog de MS-verpleegkundige en revalidatiearts meteen in wanneer hij MS vaststelt. “Door onze expertises al vanaf het begin te bundelen kunnen we de patiënt de best mogelijke zorg bieden”, geeft neuroloog Merijn te Lintelo aan.
Samen de beste zorg leveren
Iedere zorgverlener heeft zijn eigen aandachtsgebied en alle bevindingen worden met elkaar gedeeld. De neuroloog onderzoekt bijvoorbeeld welke medicatie er nodig is. De revalidatiearts brengt - samen met een op de patiënt afgestemd gespecialiseerd revalidatieteam van fysiotherapeuten, ergotherapeuten, medisch maatschappelijk werkers, logopedisten en medisch psychologen - in kaart wat de patiënt wel en niet kan. Dit wordt gedaan door middel van verschillende testen. En de MS-verpleegkundige kijkt weer verder dan het medische aspect. Zij is het aanspreekpunt voor de patiënt en heeft bijvoorbeeld ook aandacht voor hoe het op het werk of thuis met de familie gaat. “We kunnen goed met elkaar schakelen, spreken dezelfde taal en betrekken elkaar wanneer dat nodig is.” zegt MS-verpleegkundige Leontien den Braber.
Een behandeling op maat
Het behandelplan wordt niet alleen aan de hand van alle testen en bevindingen van het revalidatieteam gemaakt. “Het is belangrijk om goed naar je patiënt te luisteren en te horen wat voor hem of haar belangrijk is. Wat voor de een belangrijk is, is dat voor de ander niet. En de levensfase van de patiënt heeft ook altijd invloed. We maken het behandelplan dus altijd op maat én in overleg met de patiënt”, legt revalidatiearts Martje Tazelaar uit.
Een band opbouwen
Doordat MS niet te genezen is, blijven patiënten vaak hun hele leven onder controle in het ziekenhuis. “Doordat de diagnose vaak op jonge leeftijd gesteld wordt, zien we onze patiënten echt opgroeien: Ze ronden hun studie af, gaan trouwen en krijgen (klein)kinderen. Dat is het bijzondere aan MS. We kunnen echt een band met onze patiënten opbouwen”, aldus Leontien.
“Maar hoe goed het in eerste instantie ook gaat, je weet dat de gezondheid van je patiënt achteruit zal gaan”, vult Martijn aan. “Dat is nu eenmaal de ziekte, maar we doen er samen alles aan om het leven van de patiënt zo prettig mogelijk te maken. En daar hebben we elkaar voor nodig.”
Op de foto (van links naar rechts)
Martje Tazelaar, revalidatiearts - Martijn Pas, revalidatiearts - Leontien den Braber, MS-verpleegkundige en Merijn te Lintelo, neuroloog.