Samen Beslissen

BRAVIS

Wie ziek wordt, komt voor verschillende keuzes te staan. Maar hoe kies je welke behandeling het best bij je past, wanneer er meerdere behandelingen mogelijk zijn? Om patiënten hierin beter te kunnen ondersteunen, is er het project Samen Beslissen: een proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welke behandeling het beste bij de patiënt past. Daarbij worden alle opties, voor- en nadelen, patiëntvoorkeuren en omstandigheden meegenomen. Zo’n gesprek is soms best lastig. Daarom introduceerden we verschillende tools die zowel de arts als de patiënt helpen dat gesprek te voeren.  

Samen Beslissen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Samen Beslissen, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

In het ziekenhuis vinden we Samen Beslissen een belangrijk thema om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En wat als je samen besluit om niet meer te behandelen? Maikel van Bokhoven, internist-oncoloog, vertelt hoe oncologen hiermee omgaan.

Onderzoek naar participatie van kinderen tijdens policonsulten

Onderzoek naar participatie van kinderen tijdens policonsulten

Het betrekken van kinderen bij een consult blijft een uitdaging. Uit onderzoek dat Maud Koenis voor haar master algemene geneeskunde uitvoerde bij Bravis, bleek dat slechts een klein deel van het gesprek het kind aan het woord is. De arts vult het merendeel van de tijd. De inmiddels afgestudeerde student aan de Vrije Universiteit Amsterdam ziet wel lichtpuntjes. In de door haar onderzochte consulten komen kinderen veel vaker aan de beurt om iets te zeggen dan tijdens eerdere studies; “Dat is een verrassende uitkomst.”

Bravis-artsen werken samen én met de patiënt in behandeling MS: “We doen het echt samen”

Bravis-artsen werken samen én met de patiënt in behandeling MS: “We doen het echt samen”

Er komt veel op je af als je de diagnose MS krijgt. Je krijgt te horen dat je niet meer beter wordt, terwijl je – in veel gevallen - nog jong en in de bloei van je leven bent. In het Bravis ziekenhuis betrekken de neurologen, revalidatieartsen en MS-verpleegkundigen de patiënt zoveel mogelijk bij de behandeling: “We doen er samen alles aan om het leven van de patiënt zo prettig mogelijk te maken. Dat is waar we het voor doen”, vertelt Martijn Pas, revalidatiearts.